Laatste landbouw ontwikkelingen

Aardappels sorteren

De sorteermachine voor aardappelen

Tegenwoordig is voedselverwerking vergemakkelijkt met behulp van Moderne machines die op grote schaal voedsel sorteren. Denk maar aan de aardappelen die wereldwijd worden verbouwd en in veel landen worden gegeten. Sommigen sorteren met de hand tussen klein en groot, wat zeer tijdrovend is, maar met een sorteermachine gebeurt hetzelfde werk sneller en eenvoudiger. Het sorteren van aardappelen op grootte is een belangrijk werk dat kan helpen bij het scheiden van knollen voor zaad en voor voedselconsumpties. De meeste boeren in ontwikkelde landen gebruiken die machine voor hun kleinschalige boerderij.  Zulke machines zijn verkrijgbaar bij Tolsma Techniek Emmeloord BV.

Hoe werkt het? 

De sorteermachine is ontworpen met een spiraalvormige structuur, een net en een roterende trommel als sorteeroppervlak. Aardappelknollen worden in de trommel gevoerd, naar voren verplaatst door de spiraalstructuur, en vallen door gaten in het net volgens hun afmetingen. De ontwerpparameters omvatten netto stijfheid, roterende trommelsnelheid en voedingssnelheid naar niveau. Hoogstwaarschijnlijk wordt de nauwkeurigheid van de sortering van de machine geëvalueerd, die de basisconditie van de machineprestaties bepaalt, waardoor deze een nauwkeurigheid van 75% geeft en minder schade aan knollen oplevert. Deze machines bestaan uit buizen van staalrollen, trechters, een lift, een inspectietafel en een sorteeronderdeel. Alle werken samen, afhankelijk van de snelheid van de machine die is ingesteld om fijne aardappelen van kleine tot grote maten te sorteren.   

Verschillende maten en specificaties 

Er is een breed scala aan sorteermachines voor aardappelen van verschillende fabrikanten. Men moet kiezen voor de beste kwaliteit van de aardappelsorteermachine die is vervaardigd met behulp van kwaliteitsborging en geavanceerde technologie in combinatie met de moderne apparatuur. Op de markt zijn er verschillende maten en andere specificaties volgens de vereisten van de klant of boerderij. De machine behoort een transportband onderaan de hopper te hebben om de aardappelen te vervoeren. Deze moet een grote capaciteit aan ladingen aardappelen kunnen dragen. Dan is er een uitgebreide inspectietafel die dient voor de kwaliteitssortering. Ten slotte is er de lengte van de riem die bij elke uitlaat kan worden verhoogd voor verpakking of inspectie. De sorteergrootte van de machine moet bovendien kunnen worden aangepast. Commerciële machines voor het classificeren van aardappelen zijn in het algemeen ontworpen voor middelgrote tot grote bedrijven, en doen dienst als sorteerder van aardappelknollen, met name voor zaaddoeleinden. Er zijn veel voordelen van het gebruik van deze machine, zoals de snelheid en de efficiëntie. Daarnaast kunnen ze ook geschikt zijn voor het sorteren van ovale en onregelmatige vormen van fruit en groenten, zoals wortel, zoete aardappelen etc.  Dankzij de sorteermachine voor aardappelen wordt er veel tijd bespaart en dat rekent zich door in de productiekosten. Op deze manier kunnen we allemaal genieten van heerlijke gerechten met aardappelen.


Delen