Laatste landbouw ontwikkelingen

Kunststof lassen: vele toepassingen en gebruiken

Kunststof lassen is het verbinden van twee of meer kunststoffen met elkaar door middel van warmte en/of druk. Bepaalde kunststoffen lenen zich uitstekend voor laswerkzaamheden omdat zij het vermogen hebben bij verhitting zacht te worden. Hierbij moet men denken aan kunststoffen als bijvoorbeeld PE of acryl maar bijvoorbeeld ook bekende kunststoffen als PVC en teflon.

Lastechnieken bij materialen van kunststof

Voor het lassen van kunststof worden verschillende methoden gebruikt. Voorbeelden zijn onder andere stomplassen, draadlassen maar ook hoogfrequent lassen en spiegellassen worden gebruikt. Welke techniek gebruikt wordt hangt af van de dikte en soort van het kunststof dat gelast moet worden en de gewenste verbinding, aangezien sommige methoden een sterkere verbinding tot stand brengen. Echter, voor sommige toepassingen is geen sterke verbinding vereist of werkt dit juist averechts. Voor bijvoorbeeld buizen en fittingen worden andere methoden gebruikt dan het aan elkaar brengen van twee of meerdere plaatdelen. Ook de toepassing van het eindproduct telt mee in de keuze voor de gebruikte techniek. Indien men een waterdichte verbinding wil, zal sneller gekozen worden voor spiegellassen, een methode die de verbindingsstukken waterdicht aaneen last. Indien hier voor hoogfrequent lassen gekozen zou worden, zou de verbinding niet waterdicht zijn, omdat bij hoogfrequent lassen de verbindingen puntsgewijs worden gemaakt.  

Toepassingen van lassen 

Lassen wordt vooral toegepast wanneer men plastic delen aan elkaar wil verbinden. Denk dan bijvoorbeeld aan buizen, fittingen of platen. Aangezien er veel verschillende soorten kunststof zijn met verschillende toepassingen, zijn er ook verschillende lastechnieken, zowel voor verschillende soorten kunststof als voor verschillende toepassingen. Een tastbaar voorbeeld is een PVC-buis, waar in de bouw veel gebruik van wordt maakt. Kunststof gelaste delen komen echter ook terecht in bijvoorbeeld fabrieken, machinebouw en de voedingsmiddelenindustrie, maar ook in de medische wereld worden kunststof gelaste delen toegepast. Daarnaast zijn natuurlijk steeds meer huis-tuin en keukenproducten gemaakt van verschillende soorten kunststoffen, denk aan speelgoed, een regenpijp of een teflon pan.   

Wat hieruit opgemaakt kan worden is dan ook dat lassen een goede, veelzijdige manier is om kunststoffen te bewerken. Van deze methode zal uiteraard steeds meer gebruik worden gemaakt: steeds meer producten worden gemaakt van kunststof en lassen biedt goede technieken om een veilig, goed product te maken. Lassen is een betrouwbaardere en meer toegepaste methode dan bijvoorbeeld het lijmen van kunststoffen en de verschillende lastechnieken die gebruikt kunnen worden zorgen ervoor dat lassen toegepast kan worden op veel verschillende soorten kunststoffen met verschillende toepassingen. Een uiterst handige methode dus.


Delen